Odštampajte ovu stranicu
dec 2019

Kompanija Konvar donirala opremu Institutu za neonatologijiu

Kompanija Konvar donirala opremu Institutu za neonatologijiu

Kao društveno odgovorna kompanija svesna svakodnevnih problema sa kojima se susreću zdravstvene ustanove u Srbiji, a u cilju unapređenja uslova boravka prevremeno rođene dece u Institutu za neonatologiju u Beogradu, kompanija Konvar ovoj ustanovi donirala je opremu u vrednosti od 1,8 milion dinara, koju čine ink ubator C2000 i transkutani bilirubinometar proizvođača Dräger Medical.

„Donacija Institutu za neonatologiju predstavlja investiciju u budućnost dece i veoma smo ponosni što smo bili u prilici da obezbedimo inkubator i transkutani bilirubinometar ovoj instituciji. Obilaskom Instituta uverili smo se da će oprema koju smo donirali sigurno doprineti boljim uslovima u lečenju prevremeno rođenih beba. Kompanija Konvar ima razvijenu kulturu društveno odgovornog poslovanja i trudićemo se da i ubuduće učestvujemo u sličnim akcijama, sa prioritetom da pomognemo deci”, izjavio je Miloš Petrović, direktor kompanije Konvar, preduzeća za projektovanje, proizvodnju, usluge, kontrolu kvaliteta i inženjering.

Direktorka Instituta za neonatologiju Prim. dr sci. med Milica Ranković Janevski je zahvalila na donaciji koja predstavlja veliku pomoć u lečenju prevremeno rođene dece. “Inkubator je deo medicinske opreme koja je neophodna da našim malim bebama, pored šanse za život, omogući najkvalitetniji tretman i ishod lečenja. Glavna funkcija inkubatora je da bebama sa najsloženijim zdravstvenim problemima omogući zaštitu od rashlađivanja, infekcije, buke, adekvatnu primenu dodatnog kiseonika, monitoring i minimalno uznemiravanje. Svima koji radimo sa novorođenim bebama želja je da bolne procedure svedemo na minimum, to je i imperativ savremene neonatologije, stoga je aparat kojim se određuje nivo bilirubina preko kože, potpuno bezbolno i brzo, veoma dragocen, jer uapređuje kvalitet rada i lečenja”.

Institut za neonatologiju leči 20-25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece koja se godišnje rode na teritoriji Republike Srbije i preko 50 odsto onih rođenih sa težinom ispod 1500 grama. Lečenje i nega ove veoma vulnerabilne i rizične populacije je veoma zahtevan, složen i delikatan posao. Da bi se postigli optimalni rezultati, najviši stepen preživljavanja i kvalitet života, neophodno je da u svakom momentu budu obezbeđeni visoki stručni kadar, oprema, prostor, kao i svi prateći uslovi za dijagnostiku, lečenje i negu.